Сторінками історії "Софіївки"

2016-10-24

/Files/images/sofvka220/DSC06460.JPG
20 жовтня 2016 року працівники УМЦСБ відвідали «Софіївку», шедевр садово-паркового мистецтва. З нагоди 220-ї річниці заснування парку, була організована краєзнавча подорож «Алеями кохання».
Історія залишила нам численні легенди про кохання. Це почуття стало рушійною силою, що створила прекрасний парк в Умані. А було все так. Одного разу в 1785 році молода кохана власника Умані, графа Станіслава Щенсного (Фелікса) Потоцького Софія гостювала у своєї приятельки, графині Гелени Радзивілл. Софію до глибини душі зачарував парк "Аркадія", створений у маєтку Радзивіллів. Софія була однією з найблискучіших жінок того часу: її із захватом приймали при дворах Парижа й Санкт-Петербурга, своєю чарівністю вона затьмарювала найшляхетніших красунь Європи. Станіславові Потоцькому нічого не залишалося, як перетворити в райський куточок дикі землі на окраїні Умані. Автором топографічного й архітектурного проекту й керівником будівництва було призначено польського військового інженера Людвіга Метцеля. Це був один з найталановитіших людей свого часу.
«Софіївка» - перлина нашого міста, її багата, велична історія щороку зачаровує тисячі відвідувачів. Завідувач відділу комплектування, Валентина Василівна Палагута, провела цікаву, пізнавальну екскурсію, розповівши про будівництво парку, насадження рідкісних рослин, виникнення кам’яних брил, тощо. Софіївський державний дендрологічний заповідник займає площу більше 150 гектарів і є зразком пейзажної паркової композиції води, землі, архітектурних споруджень і скульптур. Окрасою парку є зібрана багата колекція рослин з усього світу, каскади озер і водоспадів. «Софіївка» зачаровує дивовижними пейзажами, численними фонтанами, штучними гротами й вишуканими скульптурами античних богів і богинь. У надрах цього парку плескається унікальна штучно створена річка, на березі якої можна гарно відпочити.
«Софіївка» будь-якої пори року красива і приваблива по-своєму, а все ж, найвродливіша восени. Коли кожне дерево і кожен кущик дозріває, вдягається у золотисті шати - народжується неповторна різнобарвна композиція. Тому не дивно, що будівництво парку розпочалось саме восени…
220 років радує світ "Софіївка" мільйони туристів з усього світу приїздять до Уманi, аби на власні очі побачити красу парку.
/Files/images/sofvka220/DSC06459.JPG/Files/images/sofvka220/DSC06458.JPG/Files/images/sofvka220/DSC06452.JPG/Files/images/sofvka220/DSC06448.JPG/Files/images/sofvka220/image.jpg/Files/images/sofvka220/DSC06447.JPG/Files/images/sofvka220/1.jpg/Files/images/sofvka220/DSC06455.JPG
Кiлькiсть переглядiв: 661