/Files/images/23568.jpg14 травня 2019 року в місті Умані стартував проект «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який спрямований на створення сприятливого середовища для впровадження децентралізаційної реформи в Україні, зміцнення місцевого самоврядування. Проект реалізується Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX за фінансової підтримки Агенства США з міжнародного розвитку (USAID). В цьому році у проекті , під час третьої хвилі реалізації, прийняли участь 70 громад по всій Україні.
Команда Уманська міська централізована система бібліотек на чолі з директором Людмилою Чупряк та Громадська організація «Шлях добра », яку очолює Тетяна Мануйлова, отримали перемогу і будуть реалізовувати проект з травня по вересень 2019 року.
Так як бібліотека на сучасному етапі спрямовує свою роботу на посилення інформаційної функції і є посередником між владою та громадою, було організовано відкритий простір «Сценарії децентралізації в Умані». Учасниками зустрічі були: секретар Уманської міської ради, член виконавчого комітету Людмила Кирилюк, координатор проекту ПУЛЬС Тетяна Дементьєва (м.Київ), начальник відділу у справах сім'ї та молоді – Наталя Вдовиченко, начальник відділу охорони здоров'я – Артур Семенець, головний спеціаліст відділу культури – Неля Петриченко, головний спеціаліст відділу у справах сім'ї та молоді Анна Циктор, головний спеціаліст відділу архітектурно-будівельного контролю – Артем Ткачук, заступник начальника Управління праці та соціального захисту населення – Оксана Гайдай, заступник начальника відділу освіти Ірина Миколенко та молодь міста.
Діалог між владою і громадою виявився досить конструктивним і продуктивним. Секретар Уманської міської ради, член виконавчого комітету Людмила Кирилюк розповіла присутнім про досягнення уманської громади в умовах децентралізації та про труднощі, які виникають у влади під час впровадження реформи. Озвучила перелік перспектив, які нас чекають на прикладі швецького досвіду. Було обговорено зміни в галузях освіти, медицини, благоустрою, архітектури, соціальної сфери та багато іншого. Молодь задавала питання та вносила свої пропозиції щодо розвитку міста.
Завдяки Проекту ПУЛЬС молодь міста отримала унікальну можливість в приміщенні бібліотеки поспілкуватись на тему реформи місцевого самоврядування. Налагоджена комунікація допоможе владі краще розуміти потреби кожного окремого громадянина, а громадяни мають змогу бути почутими. Саме навчання та інформування є ключовим завданням проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні »( ПУЛЬС), який спрямований на створення сприятливого середовища для впровадження децентралізаційно реформи в Україні, зміцнення місцевого самоврядування, поглиблення демократичних процесів розвитку територіальних громад та стабільноості держави. Адже в нашій державі сильним є саме громадянське суспільство .
Уманчанам пощастило жити в прекрасному, чарівному місті з великими перспективами, і від нас залежить за яким сценарієм воно буде розвиватись.

/Files/images/1puls/IMG_20190514_160102.jpg/Files/images/1puls/IMG_20190514_144111.jpg/Files/images/1puls/IMG_20190514_141135 (1).jpg/Files/images/1puls/IMG_20190514_160330.jpg/Files/images/1puls/eb37c5892830a54627e7880d4f10762b.jpg

11 червня директор Людмила Чупряк провела тренінг з розвитку громади «Децентралізація: правові та організаційні аспекти». Молодь обговорила ключові питання щодо правових та організаційних аспектів реформи. Визначили форми впливу на діяльність владних структур: звернення, громадські ініціативи, громадські слухання, загальні збори, петиції, тощо. Зробили карткування громади та пограли в тематичну гру "Бос, зам, колектив". Анна Фещенко, головний спеціаліст відділу у справах сім'ї та молоді, поділилась досвідом участі в програмі «Державотворець».

Під час Skype-спілкування «Молодіжна політика в умовах децентралізації» представники Уманської громади та Молодіжної громадської ради Городнянської ОТГ Чернігівської області обмінювались досвідом роботи Молодіжних рад, громадських організацій, волонтерів. Розглядали питання щодо громадського бюджету, активності молоді, залучення ресурсів шляхом пошуку донорів, спонсорів та меценатів, а також проектної діяльності. Під час гри «Антикорупційна мафія» учасники отримали розуміння інструментів боротьби з корупцією, підтвердили важливість ролі кожного у цій боротьбі та навчалися бути пильними, уважними, мислити критично.

Серед багатьох родзинок Дня Незалежності був і вуличний консультаційний пункт "Децентралізація: нові можливості". Громада міста була активною та оптимістично налаштованою, адже за останній час Умань змінила своє обличчя, ставши привабливою не лише для туристів, але й для місцевих мешканців. До проекту приєднались і представники місцевої влади: міський голова Олександр Цебрій, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Жанна Лозінська, секретар ради, член виконавчого комітету Людмила Кирилюк, начальник відділу культури Тетяна Гейко, начальник відділу інформації та зв'язків з громадськістю Ірина Ходаківська, а також представники громадських організацій, волонтери.

Сподіваємось, що завдяки набутим знанням з питань реформи децентралізації, досягнення міста в різних сферах будуть тільки зростати. Адже реформа децентралізації - це реформа нових ідей та можливостей.

Кiлькiсть переглядiв: 594