/Files/images/ddba44eb98ec4947303eca0a060e0451.jpgБібліотека – це організм, який буде жити тоді, коли він змінюється разом із суспільством в цілому та користувачами зокрема. Адже наше суспільство характеризується стрімким прогресом інформаційних технологій та телекомунікацій. То ж , розуміючи про те, що Інтернет у бібліотеці - вікно у світ інформації, унікальна можливість поспілкуватися з рідними , які знаходяться за тисячі кілометрів, бібліотечні працівники міста Умані взяли участь у конкурсі проектів «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» програми «Бібліоміст».
«Бібліоміст» – це партнерська робота Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства культури і туризму України та Української бібліотечної асоціації, на підтримку якої Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 мільйонів доларів США. Для сприяння досягненню цілей програми, корпорація Microsoft безкоштовно передала публічним бібліотекам України програмне забезпечення на суму близько 4,4 мільйони доларів США.
«Бібліоміст» допомагає місцевим громадам в Україні, модернізуючи доступ до інформації в публічних бібліотеках шляхом:
- Обладнання 1500 публічних бібліотек технікою, щоб покращити доступ громадян до інформації;
- Навчання більше 1000 бібліотекарів користуватися новітніми технологіями, щоб краще обслуговувати відвідувачів, а також створення до 25 нових тренувальних центрів для бібліотекарів по всій країні;
- Допомоги бібліотекарям представляти інтереси бібліотек й отримувати ресурси, необхідні для задоволення потреб місцевих громад;
- Формування у суспільстві розуміння ключової ролі бібліотек і необхідності їх підтримувати.
У 2012 році Уманська міська централізована система бібліотек перемогла в ІІІ турі проекту. В рамках проекту «Бібліоміст» бібліотеки системи були оснащені комп’ютерною технікою:
· Центральна бібліотека для дорослих
· Центральна бібліотека для дітей
· Бібліотека-філія №2
· Бібліотека-філія №4
· Бібліотека-філія №5
· Бібліотека-філія №1 для дітей
Презентація проекту відбулась 24 жовтня 2012 року.
Завдяки програмі «Бібліоміст» наша централізована система бібліотек отримала 15 комп’ютерів із сучасним програмним забезпеченням , веб-камерами і мережевим обладнанням та 4 принтери.
На презентації були присутні міський голова Юрій Іванович Бодров, начальник відділу культури Тетяна Миколаївна Гейко, спеціаліст відділу комунікації та адвокації програми «Бібліоміст » Міжнарожної організації IREX Віталій Григорович Чумак, регіональний представник IREX в Черкаській області Юрій Володимирович Миргород, директор Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки Лілія Павлівна Капкаєва, завідувач науково-методичного відділу обласної бібліотеки Наталія Дмитрівна Вітавська, завідувач відділу автоматизації та інформаційних технологій Михайло Якович Тайбішлак, директор Уманської районної ЦСБ Любов Миколаївна Кравчук.
Із словами вітання до всіх присутніх звернувся міський голова Бодров Ю.І., після чого було презентовано сеанс «Скайп-зв’язку », з Шполянською районною бібліотекою , де міський голова поспілкувався з начальником відділу культури і туризму м. Шпола Д.Вовком. Перед гостями свята також виступили директор ЦСБ Людмила Федорівна Заярна , член міського літературного об’єднання «Літ’О» молода поетеса Софія Кримовська , наш активний читач, краєзнавець Дмитро Михайлович Маслов.
Наприкінці святкового дійства нам подарував гарний настрій своєю творчістю колектив студентів Уманського обласного музичного училища ім. Демуцького під керівництвом С.В.Железняка.
Таким чином, Уманська міська централізована система бібліотек стала однією з понад тисячі закладів України, які вже надають послуги й реалізують проекти розвитку місцевих громад на основі інформаційних технологій.
У 2013 році в рамках V туру проекту «Бібліоміст» 3 бібліотеки були оснащені новітньою комп’ютерною технікою.
· Бібліотека-філія №1
· Бібліотека-філія №6
· Бібліотека-філія №2 для дітей

/Files/images/1_kniga/13315371_593005224198566_1653461430628501437_n.png/Files/images/1_kniga/74074491.png

Кiлькiсть переглядiв: 741