Анатолій Палій

/Files/images/Palij.jpg

Народився Анатолій Гнатович 22 серпня 1938 року в Кіровограді. Батько: Палій Гнат Іванович (1894р.н.) народився в с. Мельниківка , Смілянського району, Черкаської області, мав освіту 5 класів. Мати: Стрембіцька Марія Василівна (1903р.н.) жителька села Ротмистрівка, Смілянського району, Черкаської області, освіта - 7 класів. У 1967 році Анатолій Гнатович закінчив інститут народного господарства в місті Ростов-на-Дону за спеціальністю «Фінанси та кредит».Ветеран Збройних сил України, нині полковник у відставці. З 1991 року проживає в нашому рідному місті Умань.

З 1998 року перебуває в лавах козацтва України. Нині – генерал –полковник, член Верховної козацької ради міжнародної громадської організації «Козацтво Запорізьке». Кавалер орденів «Козацької слави» третього ступеня, «Гетьмана Байди Вишневецького »третього ступеня, багатьох медалей та інших відзнак.

Анатолій Гнатович являється науковим співробітником Українського інституту історії УН України , член наукової ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури і Уманського державного краєзнавчого музею.

Широкому колу Анатолій Гнатович відомий науково-популярними та документально-публіцистичними книгами , в яких описує як сучасне перегукується із сивою минувшиною, досліджує історію козацтва України та рідного краю. З – під його пера побачили світ наступні книги, які ми хочемо представити вашій увазі:

1.Палий А.И. Гетман Сагайдачный [Текст]: исторический портрет /Анатолий Палий.-Умань, 2001.- 133с. – (серия «Наши Великие Предки»)

Документально-публіцистична книга : серії «Наші Великі Предки»: висвітлює життєвий шлях великого українського гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного , його політ до ореолу слави, служіння інтересам рідного краю, талант військового полководця, політика дипломата.

2. Обухов В.В , Палий А.И. Семен Палий – вождь казацкого народа [Текст] / В.В.Обухов,А.И.Палий.-К.: ТОВ Поліпром, 2004.- 344с.- (серия «Наши Великие Предки»)

В цій книзі серед наших славних предків, самовідданих борців за незалежність України, особливе місце належить Семену палію – керівнику козацько-повстанського руху, полковнику білоцерківському (фастівському), справжнє прізвище Гурко. Образ С.Палія описаний, як героїчний образ, керівника національної боротьби на правобережній Україні проти польсько-шляхетських загарбників в кінці 17 і на початку 18 сторіччя

3. Палий А.И. В урагане борьбы[Текст]/Анатолий Палий. - К.: Персонал, 2007.-240с.

На основі історичних фактів , літературних досліджень в книзі розповідається про визвольну боротьбу славетного українського народу проти московського панування.

4.Палій А.Г.Хортиця – колиска козацтва[Текст] / Анатолій Палій . – К.: ТОВ «ХХІ сторіччя:діалог культур» , 2008.- 2004с.

Книга являється своєрідним путівником для всіх, кому не байдуже історичне минуле і сучасний стан острова Хортиця як колиски козацтва України. Аналізується географія, ландшафт і людська історія через вимір такого суспільно-історичного буття як козаччина.

5. Палий А.И., Гордиенко Н.А.Казацкое наследие[Текст] : документальные повести / Анатолий Палий . - Днепропетровск: Зоря, 2005.- (серия «Наши Великие Предки»)

Документально-публіцистична книга «Козацька спадщина» занурює читача в дивовижний світ запорожців - кубанських козаків. Тут можна дізнатися про звичаї , побут славних захисників нашої Батьківщини.

6. Чувардинский А.Г., Палий А.И.Гетман Сагайдачный[Текст] /А.Г.Чувардинский, А.И.Палий .- К.: Науковий світ, 2002.-225с

Книга присвячена життєвому шляху славного українського гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. В монографії читачі познайомляться з яскравими військовими походами гетьмана, його бажанням служити не політиці королівського двору Сігізмунда ІІІ , а інтересам українського народу .

Крім книг , Палій А.Г. відомий великою кількістю газетних та журнальних публікацій, присвячених дослідженням історії козацтва.

В 1992 році була опублікована перша стаття «Семен Палій – козацький ватажок» в газеті «Вісті Борзянщини» м. Борзна. А потім газета «Новий час» друкувала статті: «Лицар без страху і докору, й ім’я йому – Семен Палій»(2.09.1994р), «Сподвижники (до 400-річчя від дня народження Б.Хмельницького(про участь І.Сірка в війні на фронтах франції в 1646 році)» (18.03.1995р.), «Гей, нащадки Орлів запорізьких! (про відродження українського козацтва)» (6.05.1995р.). Згодом в Умані на шпальтах газети «Уманська зоря» з’явилася стаття «Коліївщині – 230 років»(17.06.1998р.), а газета «Умань» у дев’яти випусках друкувала «Становлення Уманського козацького полку» у 2000 році, і в п’яти – «Трудова Уманщина 1917 – 1990роки» в 2001 році.

На протязі дев’яти років зі сторінок київського журналу «Нові дослідження пам’яток козацької доби в Україні» побачили світ статті : «Участь українського козацтва у війнах Польщі 1604-1618р. за московський трон (історичний нарис)» (2001рік, Випуск 10), «Яків Кухаренко – останній отаман Чорноморського козацького війська» (2002рік, Випуск 11), «Михайло Ханенко – гетьман Правобережної України » (2005 рік, Випуск 14), «Юрій Тютюнник – борець за незалежність України» (2007рік, Випуск 16), «Участь України в Полтавській битві » (2009рік, Випуск 18). Друкував багато своїх статей Анатолій Гнатович в газетах «Скверна», «Хроніка» та журналах «Вісник», «Відлуння віків».

Від глибин століть до сьогодення в книгах наповнених любов’ю до людей, до рідного краю ми читаємо про славний рід український, про героїзм, про боротьбу, про мужність перемог і випробовування. Кожний знайде в цих книгах щось важливе для себе . Одні - життєвий шлях, інші – по-новому побачать світ, наповнений барвами і почуттями, хтось замислиться над суттю життя. Ці книги, без сумніву, залишають добрий слід в мозаїці малої історії України, без якої не можна відтворити і велику історію нашої Батьківщини.

Кiлькiсть переглядiв: 1290